Auto delovi: Triše Kaclerovića 24a, Beograd; 011/3970-350 lok.107  -Salon: Karađorđeva 71, Beograd; 064/82-555-86  -Servis: Smederevski put 2a, Boleč: 011/8063-555

Gde smo

VESTI

ABS Sistem

Brz razvoj tehnike uslovio je uvođenje mnogih tehničkih dostignuća u autoindustriji. Vremenom, uvođenjem elektronike, automobili su postali mnogo kompleksniji. Danas, automobili imaju ugrađene računare koji kontrolišu njihove funkcije. Jedna od funkcija je i aktiviranje pasivnog sistema bezbednosti u cilju bezbedne vožnje.

  • ABS - sistem protiv blokiranja kočnica
  • ESP - sistem kontrole stabilnosti
  • ASR - sistem kontrole proklizavanja pogonskih točkova

Šta znači skraćenica ABS?

Anti-Lock Braking System, u prevodu  - sistem protiv blokiranja kočnica - Ovde govorimo o elektronskom sistemu koji uz pomoć senzora ,,nadgleda,, šta se dešava sa kontaktom između pneumatika i podloge i u vezi toga, dali dolazi do uslova za blokiranje točkova. Zašto je važno da ne dođe do blokade točkova  prilikom kočenja? Promena pravca kretanja automobila je moguća samo dok se točkovi okreću te u vezi sa tim, ukoliko su oni blokirani ne može doći do zakretanja točkova i tako vozač gubi kontrolu nad vozilom. Da li je ovaj sistem važan? Da li on pojačava kočenje? Šta se dešava ako se on pokvari? Samo su neka od pitanja vezanih za ABS sistem.

Kako ABS sistem funkcioniše?

Glavni elementi ovog sistema su hidraulična kontrolna jedinica, ventili, senzori brzine okretanja točkova i elektronska kontrolna jedinica. Senzori koji se nalaze na točkovima mere brzinu okrtanja i šalju informacije elektornskoj kontrolnoj jedinici. Kada elektronska kontrolna jedinica oseti da kočiona klješta jako pritiskaju kočioni disk, šalje se komanda hidrauličnoj jedinici da preko ventila smanji pritisak ulja kojim se kontroliše rad kočnice. Kočenje se odvija na granici u kojoj se točak maksimalno usorava ali se još okreće.

Da li ABS pojačava kočenje?

ABS ne pojačava kočenje. Kočenje zavisi od toga koliko je vozač automobila pritisnuo papučicu kočnice a ABS sistem je tu da samo blokira točkove.

Šta ako se ABS pokvari?

Ukoliko se desi da se ABS pokvari u normalnim situacijama kočenja, nećete primetiti da su kočnice otkazale, ali ako se dogodi u kriznim situacijama, kada ABS treba da dođe do izražaja primetićete da su točkovi blokirani. Treba otići kod majstora čim primetite kvar. Najčešći uzrok kvara je oktazivanje senzora na određenom točku, zbog prljavštine. Kvar nije skup i otkriva se lako.

Joomla templates by Joomlashine
Kolačići nam olakšavaju pružanje usluga. Korišćenjem naših usluga dozvoljavate nam da koristimo kolačiće.
Ok Decline