O nama

KO SMO I ČIME SE BAVIMO

 

CENTAR S, kao generalni uvoznik i distributer renomiranih brendova kao što su: COBUS VOZILAGREAT WALL - prodaja automobila, BOSCH - auto delovi i BOSCH DIZEL, MANNOL - ulja i maziva, HONDA POWER EQUIPMENT- agregati za struju, pumpe za vodu, kosilice za travu, motokultivatori, ručni i motorni alat, čistači snega, PUBERT i VARI program,  MOTOREX - ulja i maziva, EUROPOWER - agregati za struju, ENDRESS - generatori za struju,  KEGEL i ABRO - auto kozmetika, SCT - Germany rezervni delovi, ATE - diskovi i pločice, SBS - pločice za motocikle, GLOBAL WINDOW - auto folije, folije za stakla, folije za vozila i folije za objekte. Od nedavno i u sistemu BOSCH CAR SERVISA.

 

Proizvodi

 

Bosch auto delovi
Motorna ulja MANNOL
Auto kozmetika
SCT filteri
Agregati za struju
Pumpe za vodu
Great Wall Steed 6
GSE - COBUS
Estel - Aviation
Baštenski program
Motokultivatori
Ugradni motori
UV Folije
Endress agregati
Europower agregati

 

BRENDOVI

 

Bosch auto delovi
Mannol i SCT
Ate diskovi i pločice
Cobus vozila
Honda Power
Endress agregati
Great Wall automobili
Europower agregati

ABS Sistem

Brz razvoj tehnike uslovio je uvođenje mnogih tehničkih dostignuća u autoindustriji. Vremenom, uvođenjem elektronike, automobili su postali mnogo kompleksniji. Danas, automobili imaju ugrađene računare koji kontrolišu njihove funkcije. Jedna od funkcija je i aktiviranje pasivnog sistema bezbednosti u cilju bezbedne vožnje.

  • ABS - sistem protiv blokiranja kočnica
  • ESP - sistem kontrole stabilnosti
  • ASR - sistem kontrole proklizavanja pogonskih točkova

Šta znači skraćenica ABS?

Anti-Lock Braking System, u prevodu  - sistem protiv blokiranja kočnica - Ovde govorimo o elektronskom sistemu koji uz pomoć senzora ,,nadgleda,, šta se dešava sa kontaktom između pneumatika i podloge i u vezi toga, dali dolazi do uslova za blokiranje točkova. Zašto je važno da ne dođe do blokade točkova  prilikom kočenja? Promena pravca kretanja automobila je moguća samo dok se točkovi okreću te u vezi sa tim, ukoliko su oni blokirani ne može doći do zakretanja točkova i tako vozač gubi kontrolu nad vozilom. Da li je ovaj sistem važan? Da li on pojačava kočenje? Šta se dešava ako se on pokvari? Samo su neka od pitanja vezanih za ABS sistem.

Kako ABS sistem funkcioniše?

Glavni elementi ovog sistema su hidraulična kontrolna jedinica, ventili, senzori brzine okretanja točkova i elektronska kontrolna jedinica. Senzori koji se nalaze na točkovima mere brzinu okrtanja i šalju informacije elektornskoj kontrolnoj jedinici. Kada elektronska kontrolna jedinica oseti da kočiona klješta jako pritiskaju kočioni disk, šalje se komanda hidrauličnoj jedinici da preko ventila smanji pritisak ulja kojim se kontroliše rad kočnice. Kočenje se odvija na granici u kojoj se točak maksimalno usorava ali se još okreće.

Da li ABS pojačava kočenje?

ABS ne pojačava kočenje. Kočenje zavisi od toga koliko je vozač automobila pritisnuo papučicu kočnice a ABS sistem je tu da samo blokira točkove.

Šta ako se ABS pokvari?

Ukoliko se desi da se ABS pokvari u normalnim situacijama kočenja, nećete primetiti da su kočnice otkazale, ali ako se dogodi u kriznim situacijama, kada ABS treba da dođe do izražaja primetićete da su točkovi blokirani. Treba otići kod majstora čim primetite kvar. Najčešći uzrok kvara je oktazivanje senzora na određenom točku, zbog prljavštine. Kvar nije skup i otkriva se lako.

 

Triše Kaclerovića 24a, Beograd

+381 11 3970 350 lok.107, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.s

Karađorđeva 71, Beograd

+381 11 2631-888, +381 64 82 555 86

 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.s

Smederevski put 2a, Boleč, Beograd

+ 381 11 8063 555, +381 11 8064 555

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.s

Joomla templates by Joomlashine
Kolačići nam olakšavaju pružanje usluga. Korišćenjem naših usluga dozvoljavate nam da koristimo kolačiće.